Bygg din egen musikstudio

Visst vore det härligt att kunna leva musikerdrömmen hemifrån? Det är fullt möjligt om du har ett eller flera outnyttjade rum i eller utanför hemmet. Med relativt enkla medel förvandlar du barnens gamla rum eller attefallshuset till en proffsig hemmastudio. Allt som krävs för att du eller andra ska kunna spela in och producera musik hemma är din dator, inspelningsutrustning samt (rätt) rum, isolering, ventilation och inredning. I det här inlägget fokuserar vi på det senare – hur du skapar rätt studiomiljö.

När du överväger vilket rum du ska placera din studio i går tankarna kanske först och främst till källaren eller gillestugan. Men fundera först på om detta verkligen är rätt för dig. Du kommer att troligen att tillbringa mycket tid i din studio, så se till att välja en plats som är lättillgänglig och där du trivs. Här följer några tips på hur du förbereder och inreder din studio.

Isolering

Rummets utformning, storlek och materialval kan alla påverka klangfärgen och inte minst din relation till grannarna. Se till att täta alla eventuella ställen där ljud kan läcka ut och störa andra eller läcka in och störa dina inspelningar. Detta innefattar att bygga för fönster och onödiga dörrar helt samt täta ingången till studion. Om du dessutom förhöjer golvet undviker du kontakt med husets stomme och utesluter störande vibrationer. Detta kan du göra enkelt med till exempel frigolit och spånskivor.

Ventilation och inredning

Ventilationen är en annan viktig del i studiobyggandet. När du tätat alla källor till läckage behöver du få tillräckligt med frisk luft in i rummet, utan att för den delen få in onödigt ljud. En vanlig lösning är ett ”labyrintformat” ventilationssystem där ljudet färdas mellan olika kanaler kantade med ljudabsorberande material. I kombination med textilier som gardiner och mattor dämpas ljudet ytterligare och skapar en trivsam stämning i studion. Sist men inte minst kan växter bidra till bättre luft och en mer inspirerande miljö. Mer tips och inspiration hittar du på villanytt.se)