Festivaler 2014: Om olika sorters musikfestivaler

Bråvallafestivalen i Norrköping hade över femtiotusen besökare förra året. Hur festivalen blir 2014 uttalar sig många om på nätet. Bråvallafestivalen var den största men inte den bästa säger någon. Och förväntningarna inför sommarens begivenheter är stora. Detta beror inte minst på att en storhet som Iron Maiden kommer. I skrivande stund är ett femtiotal artister inbokade att underhålla publiken under tre dagar. Veckan efter midsommar den 26 till 28 juni kommer det att krylla av folk på den gamla flygflottiljen. Listan av olika sorters musikfestivaler och arrangemang är lång och varierande. Detta beror på vad som räknas som festival eller inte. Som festival räknas ”stora” evenemang och vad som är stort nog för att komma in i festivalfamiljen lär det tvistas om. Trots att det talas om ”festivaldöden” i Sverige på grund av det svikande publikunderlaget satsas det på nya arrangemang. Ett exempel på detta är rockbandet Kent som satsar på att göra ”den perfekta festivalen”. Festivalen som går under namnet Kentfest skall avhållas i Göteborg och i Stockholm. En av de mer traditionsrika är Visfestivalen i Västervik som arrangerats sedan 1966. I år hålls denna fest under dagarna 10 till 12 juli. Musik vid Siljan är en annan traditionsrik festival sedan 1969. Där inbjuder man till många olika sorters musik som symfoniorkester, kyrkomusik, jazz och många fler.

Spelmansstämmor räknas inte direkt som festival, men vad är egentligen skillnaden? Stora stämmor finns det sannerligen i Sverige och inte alla ordnas i Dalarna. Men det verkar som många av stämmorna landet runt är sömniga. Ännu finns det inte många som uppdaterat sin information förutom att ha spikat datum.

Festivalernas sjunkande publikstöd fick en dramatisk vändning under fjolåret i och med Bråvallafestivalen. Gamla stora arrangemang som Hultsfredsfestivalen hade stadigt gått bakåt. Kanske är det dags för en ny vår för sommarens musikarrangemang.