Fotbollskulturen i Sverige

Under de senaste hundra åren har fotboll utvecklats till att bli ett stort fenomen i Sverige och i resten av världen. För en del människor är fotboll så viktigt att det skapar deras identitet. Hela livet kretsar runt det fotbollslag man följer och stöttar. Först kommer fotbollen, sen kommer annat. Detta har blivit så vanligt nuförtiden att man inte tycker det är något konstigt med det. Vissa skulle till och med påstå att fotbollen tagit över religionens roll i samhället.

En subkultur som bygger broar

Ok. Jag är fotbollstokig. Att titta på tjugotvå män eller kvinnor som jagar en boll är en extatisk upplevelse för mig. Fotboll är en subkultur som bygger broar mellan människor. Det är vackert och jag är en del av det. Fotboll har funnits i ca 2000 år och från början sparkade man på fiendens huvud, sägs det. Hur som helst så är fotboll en ersättning för ett djupt existentiellt behov som finns i människan. Vi spelar fotboll istället för att jaga. Det är väl bättre att göra det än att ha ihjäl oskyldiga djur kan man tycka? Fotboll är på allvar.

Vissa folk tror att fotboll är lika viktigt som liv och död. Jag kan försäkra dem om att den är betydligt viktigare än så.” sa Bill Shankly, före detta tränare för Liverpool.

Fotboll kan till och med förklaras med att vara en fruktbarhetsrit i det gamla Storbritannien. Bollen sågs då som en symbol för solen och det lag som vann tog med den hem till byn. Det var bra för skörden. Ur detta föddes det fotbollsspel vi ser idag.

Lojaliteten är som en fräken på näsan

Som supporter upplever jag starka känslor: euforisk glädje om mitt lag vinner. Djup sorg om det förlorar. Jag kan inte göra någonting åt den här lojaliteten jag känner. Den är som en fräken på näsan. Den bara är där. Jag kan inte heller låta bli att ha åsikter om allt som händer i en match eller i fotbollsvärlden över huvudtaget. Jag följer därför allt som media rapporterar och läser olika bloggar. 

Att spela själv eller titta på innebär upplevelser av att ha roligt tillsammans med kompisar, en kamp med andra, gruppkänsla som innebär en rush av att må bra. Därför älskar jag fotboll. Mest av allt.